Scurt ghid al cumparatorului si drepturile consumatorului


Indiferent ca vorbim de articole de imbracaminte, telefoane mobile, produse electrocasnice sau excursii, legile Uniunii Europene ne ofera certitudinea ca fiecare dintre noi are dreptul la tranzactii corecte, chiar daca suntem in Romania sau in oricare dintre tarile UE. Afla mai multe despre European Consumers Centers Network.

In tarile membre UE  nu exista limita de cumparaturi. Poti sa cumperi tot ce vrei, de unde vrei, pentru ca nu vei fi nevoit sa platesti taxe vamale si nici altfel de taxe la intoarcerea in tara.

Fie ca esti la cumparaturi in alta tara sau fie ca faci comenzi la telefon, prin posta sau pe internet, ai urmatoarele drepturi:

  • Transparenta: Legile UE le cer comerciantilor sa-ti dea detalii complete cu privire la cine sunt, ce vand si cat costa produsele lor (inclusiv taxele si cheltuielile de livrare).
  • Calitate: Daca ai cumparat un produs care se dovedeste stricat, poti sa-l returnezi pentru a fi reparat sau inlocuit. Daca nu este posibil sa fie reparat sau inlocuit, poti cere o reducere de pret sau sa primesti toti banii inapoi.
  • Termeni si conditii contractuale: Termenii contractuali neechitabili sunt interzisi de legile UE.
  • Siguranta: Tarile UE au unele dintre cele mai ridicate standarde de siguranta a produselor din lume.
  • Compararea preturilor: Supermarketurile trebuie sa indice pretul pe unitate al produselor – pe kilogram sau litru – pentru ca tu sa-ti poti da seama care sunt cele mai avantajoase.

Interenetul este locul potrivit unde poti cauta o varietate de produse la ofertele cele mai bune. Unul din marile avantaje este ca iti faci cumparaturile de acasa, fara a fi nevoit sa te deplasezi prin magazine aglomerate si mai ales, poti analiza linistit optiunile pe care le ai la dispozitie cand alegi un produs.

Dar sunt aceste cumparaturi online modelul ideal de shopping?

Categoric, grijile principale ale consumatorilor cand vine corba de cumparaturile online se limiteaza la expunerea contului bancar pe internet, la a folosi site-uri care nu folosesc limba lor nativa sau in a face cumparaturi din alta tara. Vesti bune in acest sens. La cumparaturile online ai toate drepturile pe care le ai cand faci cumparaturile la orice alt magazin. Mai mult de atat, te poti razgandi si iti poti anula tranzactia intr-o perioada legal definita, care trebuie sa fie de cel putin 7 zile lucratoare. Pentru a evita probleme, dar mai ales pentru a beneficia de cele mai bune preturi si de toate avantajele cumparaturilor online, trebuie sa te informezi cu privire la drepturile pe care le ai si sa le folosesti.

La ce este bine sa fii atent pentru a cumpara online cu incredere:

  • Afla mai multe despre comerciant, inclusiv cum il poti contacta.
  • Asigura-te ca site-ul ofera metode de plata securizate si verifica-ti cardul de credit sa vezi daca plata s-a facut corect.
  • Verifica ce include pretul. Atentie la costurile suplimentare.
  • Afla care sunt conditiile de confidentialitate si ai grija cu datele personale.

Pentru mai multe informatii, te rugam sa accesezi http://www.anpc.gov.ro/

Click pentru a da o nota acestui articol!
[Total: 1 Media: 5]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.