Siguranta produselor din Uniunea Europeana


Fiecare tara a Uniunii Europene are responsabilitatea, prin intermediul autoritatilor sale competente, de a se asigura ca produsele sale respecta cerintele de siguranta. In caz contrar, autoritatile pot cere retragerea acestora de pe piata, le pot interzice in magazinele unde sunt comercializate, pot emite avertismente comerciantilor sau pot lua orice masura legala in acest sens.

Avertizare rapida in cazul produselor periculoase.

In cazul in care intr-o tara din Uniunea Europeana este depistat un produs periculos, celelalte state membre vor fi avertizate printr-un sistem de avertizare directa numit „RAPEX”(RASFF pentru produsele alimentare). Sistemul este unul eficient si faciliteaza cooperarea dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru a depista produsele periculoase si pentru a le retrage de pe piata.

Cooperearea internationala.

Comisia Europeana colaboreaza cu celelalte state extracomunitare in vederea solutionarii si rezolvarii problemelor care apar si pentru mentinerea normelor de siguranta a produselor. Aceste colaborari sunt eficiente pentru toate statele participante. Ele ofera o mai mare siguranta produselor si ofera tarilor terte sa aiba acces la cea mai mare piata de deschidere din lume.

Interzicerea comercializarii produselor periculoase.

Anumite produsele sau substante care prezinta pericol pot fi interzise complet pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, multe produse au primit interdictii pentru ca nu ofereau protectie si siguranta daca ajungeau pe mainile copiilor. Spre exemplu, in 2006 Comisia Europeana a interzis comercializarea brichetelor de buzunar care nu erau prevazute cu un mecanism de protectie in cazul in care acestea ajungeau sa fie folosite de copii.

Click pentru a da o nota acestui articol!
[Total: 1 Media: 5]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.