Drepturile de care beneficiati atunci cand faceti cumparaturi in Uniunea Europeana


Indiferent in ce tara europeana faceti cumparaturi, ca cetateal al Uniunii Europene beneficiati de un set de drepturi, printre care:

Garantie de 2 ani.

Daca produsul se dovedeste a fi defect sau in neconcordanta cu descrierea, aveti dreptul la o garantie de 2 ani peste tot in Uniunea Europeana, timp in care vanzatorul trebuie sa il repare sau sa il inlocuiasca in mod gratuit.

Pe langa aceasta garantie minima care este valabila la nivel european, in anumite tari se poate beneficia de protectie aditionala.

Multi vanzatori ofera produse cu garantii personalizate, de la 1 la 5 ani. Acestea pot fi garantii aditionale sau garantii pentru care va trebui sa platiti in plus.

Garantiile sunt obligatorii din punct de vedere legal si trebuie formulate intr-un sens cat mai clar. Garantiile aditionale nu inlocuiesc garantia de 2 ani care este obligatorie prin lege.

Dreptul la reparatie, inlocuire, rambursare.

In baza garantiei, daca produsul nu poate fi reparat sau inlocuit intr-un interval de timp rezonabil si fara inconveniente, puteti solicita o rambursare a platii sau o reducere de pret. Unele tari membre UE ofera clientilor protectie aditionala in cazul acestor inconveniente.

Dreptul de a nu fi discriminat.

 Vanzatorul nu are voie sa va aplice un pret mai mare sau modificat spre nemultumirea dumneavoastra pentru simplul motiv ca locuiti in alta tara din Uniunea Europeana. De asemenea, nu va pot fi refuzate servicii, cum ar fi inchirierea unui DVD sau rezervarea la un hotel.

Desigur, refuzul poate interveni in mod legal atunci cand acesta este justificat prin motive intemeiate. De asemenea, unele servicii va pot fi interzise cum ar fi unele tipuri de asigurari sau achizitii.

Click pentru a da o nota acestui articol!
[Total: 1 Media: 5]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.